Pozitivni signali sa mirovnih pregovora nisu ugušili zvuk ruskih granata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da jučerašnji pozitivni signali sa mirovnih pregovora nisu ugušili zvuk ruskih granata koje odjekuju širom zemlje, i da Ukrajinci nisu naivni.

Ruske snage bombardiraju okolicu Kijeva. Isto je i u regiji Černjihiv.

Regionalni guverner izjavio je kako su u napadima tokom noći uništene biblioteke, trgovački centri i veliki broj kuća. Sjeverozapadno od Kijeva, detonacije i borbe mogle su se čuti i rano jutros. Riječ je o teritorijima u kojima je Moskva obećala smanjiti vojne aktivnosti, nakon jučerašnjeg kruga pregovora. Iz ukrajinske vojske izražavaju sumnju u ruska obećanja, navodeći kako su data, s ciljem dovođenja njihovih snaga u zabludu.

Najmanje jedna osoba poginula je u bombardiranju naseljenih područja Lisičanska na istoku Ukrajine.

Lokalne vlasti navode da je pogođeno nekoliko stambenih zgrada. Spasilačke ekipe pokušavaju pronaći žrtve ispod ruševina.

Nekoliko eksplozija čulo se i u blizini ruskog grada Belgoroda, na granici s Ukrajinom. Na snimkama s društvenih mreža može se vidjeti skladište streljiva zahvaćeno plamenom. Lokalne vlasti navode da nije bilo civilnih žrtava, a nije poznato ni kako je došlo do eksplozije.

Iz Lavova izvještava Emir Skenderagić.

Izvor: Al Jazeera