Kožljak: Putin u svom ludilu neće prezati ni od čega

Bivši šef vojne misije BiH pri NATO-u kaže da će u narednom periodu sve zavisiti od toga koliko će Volodimir Zelenski uspjeti motivirati građane i oružane snage Ukrajine da se bore protiv agresije.

Bivši šef vojne misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u i profesor na Internacionalnom univerzitetu Burch u Sarajevu Alija Kožljak kaže da je, iako je pao Herson – jedan od većih ukrajinskih gradova – dinamika ruske ofanzive daleko od očekivanog i da “strateški ovo ne znači previše.”

“Očekivalo se da će u 24 sata ruske snage zauzeti kompletan južni dio Ukrajine, odnosno spojiti Krim sa samoproglašenim republikama, što se nije desilo. I još uvijek se to nije desilo, jer još stoji strateški važan grad Mariupolj. Tako da ovo ne znači puno. Ukrajina pruža veliki otpor i čak zauzimanje tog dijela je daleko od strateškog cilja [rskog predsjednika Vladimira] Putina – a strateški cilj nije osvajanje niti jednog od ovih gradova, već kako ukloniti [ukrajinskog predsjednika Vladimira] Zelenskog i postaviti svoju vladu. […] Znači, njegov [Putinov] plan se ne ostvaruje po planu.”

Kaže da je malo ko očekivao veliki otpor Ukrajine i da će u narednom periodu “sve zavisiti od toga koliko će Zelenski uspjeti da motivira i svoje građane i oružane snage da se bore protiv ruske agresije”.

Smatra da se diplomatska rješenja moraju ostvariti što prije, jer inače slijede “najstrašnija stradanja i razaranja od Drugog svjetskog rata”.

Kožljak smatra da su ugražene Moldavija i Gruzija, možda i neutralne baltičke države, ali i države Zapadnog Balkana.

Kaže da je Putin napad isplanirao od 2014. godine, pripremao ga godinama i da još uvije nije odustao.

“To nam govori da, zbog tog svog ludila u kojem se sada nalazi, neće prezati ni od čega. I zbog toga je međunarodna zajednica vrlo oprezna. Osim angažiranja Zapada, vrlo važno bi bilo da se izvrši snažan pritisak na Kinu i druge države, koje bi pomogle u zaustavljanju i izoliranju Putina. Također je važno da informacije dođu do ruskih građana.”

Izvor: Al Jazeera