Brisel: Stabilnost BiH se mora sačuvati, motre se potezi RS-a i Srbije

Evropska unija pozdravlja odluke o usklađivanju u vezi s restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine.

Evropska unija pozdravlja odluke o usklađivanju u vezi s restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine. U Briselu je objavljeno da sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, podupiru odluku Evropske unije o sankcijama Rusiji. Visoki povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi objavio je da će Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, kao i Bosna i Hercegovina uskladiti domaće politike s Odlukom Vijeća od 25. februara, kada se lista sankcija proširila na 98 pojedinaca iz uskog kruga Vladimira Putina, uključujući i visokopozicionirane dužnosnike brojnih ruskih institucija.

U više navrata je naglašeno kako Evropska unija, od zemalja koje pretenduju na članstvo u ovom bloku, očekuje usklađivanje njihove vanjske politike s politikom Unije. Kako u Briselu gledaju na pojedine zemlje izvan EU-a i njihove odluke vezano uz ovu situaciju – više u javljanju Arduane Pribinje.

Izvor: Al Jazeera