Bishara: Trenutno od dijaloga nema ništa

Rusija zapravo ne želi dijalog s Ukrajinom, nego geopolitički dijalog s europskim i američkim partnerima, kaže analitičar Marwan Bishara.

Analitičar Marwan Bishara smatra da je prilika za diplomatsko rješenje rata u Ukrajini – zasad propuštena.

“Ako je i bilo nekih izgleda za ozbiljan diplomatski napor kako bi se bolje razumjelo šta je potrebno učiniti u Ukrajini, to je prošlo prije dvije sedmice. Ono čemu danas svjedočimo jesu dvije, tri ili četiri strane koje pokušavaju izvući nešto za sebe, a ne smislen napor u smjeru zaustavljanja krvoprolića u Ukrajini. Ta zemlja se uništava pred očima svijeta, ali različite strane zapravo samo pokušavaju da izvuku korist za sebe, da izađu sa senzacionalnim optužbama jedni protiv drugih.
Činjenica je da je Ukrajina u velikom problemu. Njihova se zemlja uništava. Rusija zapravo ne želi dijalog s Ukrajinom, nego geopolitički dijalog s europskim i američkim partnerima. Rusi žele pregovarati o svojoj zoni utjecaja u koju oni žele da spada i Ukrajina. Dakle, oni ne žele pregovarati o zoni utjecaja s onima za koji oni žele da budu njihova zona utjecaja – Ukrajincima.”

Izvor: Al Jazeera