Dužina videa 21 minutes 25 seconds

Krivokapić: Sutra prestajem biti premijer, sve je dogovorio Đukanović

Nakon što je propao pokušaj da smijeni Dritana Abazovića, premijer Krivokapić je na konferenciji za medije rekao kako zna da sutra više neće biti predsjednik Vlade jer je to ‘davno dogovoreno’.

Nakon što je propao pokušaj premijera Zdravka Krivokapića da smijeni potpredsjednika Dritana Abazovića, on je na konferenciji za medije rekao kako zna da sutra više neće biti predsjednik Vlade jer je to “davno dogovoreno” i da mu zastupnici “svojim manipulatorskim pristupom” danas onemogućili da kaže svoj stav o aktuelnoj političkoj situaciji.

“Nagovarali su me da podnesem ostavku, nagovarali da je to najbolji put. Ja vam kažem, meni ništa ne znači hoću li biti premijer dan više. Želim da građani vide ko je ko u Crnoj Gori. Ja znam da ću da prestanem da budem premijer sljedećeg dana, jer je to dogovorio gospodin Đukanović sa onim dijelom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana 30.08., i na taj način se apsolutno ruši ta volja. Ja sam svojim saradnicima često govoroio – maske će pasti. Ali nije dovoljno da one samo padnu, one se moraju skinuti do kraja.”

Krivokapić je i poručio da je on prije svega univerzitetski profesor, a da je u politiku ušao zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kaže da je “ispunio amanet” prema čovjeku kojem je obećao da će osim Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti povećane i zarade građana.

Rekao je da Vlada nije mogla preživjeti “napad koji dolazi iznutra” i da je jedinstvo moralo da bude najveća snaga izvršne vlasti.

“Znao sam da će se nešto ovako desiti, znao sam da građani razumiju i da nas napadaju oni čiji su interesi debelo ugroženi. Ova Vada nije mogla podnijeti napade iznutra. Znao sam i da će taj napad pokrenuti oni koji su najviše dobili od ove Vlade, oni koji su najmanje radili. Mogao sam postupak razrješenja Abazoića pokrenuti i ranije, ali bi morao da objašnjavam zašto, danas je to sima jasno. Abazović će sutra sa DPS-om izglasati nepovjerenje Vladi i to je slika koja govori više od hiljadu riječi”.

Krivokapić je rekao da je “sjedio na električnoj stolici” i da je trebalo da sagori i da je ovo “tek početak prevare”.

“Niko se neće moći sakriti, sve će skoro biti poznato, ovo je tek početak prevare. Građani, otvorite oči prilikom sljedećg glasanja, nemojte nikad zaboraviti ovaj dan”.

Pozvao je građane da ne izlaze na ulice i ostanu dostojanstveni i da su “sigurnost važniji od svega”.

Izvor: Al Jazeera