Dužina videa 09 minutes 05 seconds

Stoltenberg: Više podrške Gruziji, Moldaviji i Bosni i Hercegovini

‘Naš zajednički odgovor treba da bude više podrške državama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon virtuelnog samit NATO-a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg da je “Rusija ugrozila mir u Evropi”.

Kaže da ciljevi Rusije nisu ograničeni na Ukrajinu i da se Rusija otvoreno protivi sigurnosnom poretkom Evrope i pritom koristi silu kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Kaže da će Rusija platiti žestoku cijenu.

“Odluka predsjednika Putina da krene u agresiju protiv Ukrajine je užasna strateška greška, i zbog toga će Rusija platiti žestoku cijenu u narednim godinama.”

“Moramo biti spremni učiniti više, čak i ako to znači da moramo platiti cijenu,” kaže Stoltenberg.

Poručio je da je NATO pojačao svoje snage na istočni dio Alijanse i da treba pružiti dodatnu pomoć državama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine.

“Današnji lideri su danas također izrazili da moramo nastaviti pružati podršku Ukrajini. Rusija pokušava da učini da dajemo manje podrške našim partnerima. Tako da naš zajednički odgovor treba da bude više podrške državama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine, da im pogonemo da uspiju sa svojim demokratskim reformama i da nastave putem koji su oni izabrali.”

Izvor: Al Jazeera