Za Ukrajinu je iznimno važno da NATO zadrži politiku otvorenih vrata

Ukrajina će nastaviti tražiti članstvo u NATO savezu, uprkos ljutnji Rusije i sumnjama nekih zapadnih zemalja, kazao je Volodimir Zelenski nakon susreta sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Ukrajina će nastaviti tražiti članstvo u NATO savezu, uprkos ljutnji Rusije i sumnjama nekih zapadnih zemalja, kazao je Volodimir Zelenski nakon susreta sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Kijevu.

Scholz je istaknuo da Njemačka snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u postojećim granicama, a Rusiju očekuje odlučan odgovor u slučaju napada na Ukrajinu. Prva je ovo posjeta novog njemačkog kancelara Ukrajini i dešava se u vrijeme kada ta zemlja s Francuskom i u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, nastoji napraviti iskorak prema diplomatskom rješenju krize u Ukrajini u okviru takozvanog Normandijskog formata. Na sastanku se razgovaralo i o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, te novom paketu sankcija Rusiji. Nakon posjete Kijevu, Scholz putuje u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom.

Više detalja iz Kijeva donosi novinarka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera