Vučić u Raškoj: Srbi s Kosova skeptični o garancijama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Raškoj gdje razgovara sa predstavnicima Srba sa Kosova oko uklanjanja barikada, ali su oni skeptični oko garancija koje je dobio.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Raškoj gdje razgovara sa predstavnicima Srba sa Kosova oko uklanjanja barikada, ali su oni skeptični oko garancija koje je dobio, javlja Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac

Ne vjeruju da neće biti procesuirani oni koji su organizovali podizanje barikada. Takođe, ne ulijeva im povjerenje uvjeravanje da će Specijalne jedinice Kosovske policije sada na sjever Kosova moći da dođu samo uz odobrenje komandanta KFOR-a i četiri gradonačelnika – predstavnika lokalnih zajednica.

S druge strane, Vučić ih uvjerava da su garancije vjerodostojne i kredibilne, javlja Glušac.

Ranije je direktor Kancelarije u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio da je Vučić zamolio Srbe da se povuku sa barikada. Rekao je i da je Beograd dobio garancije od SAD i EU da će biti ispunjeni zahtjevi Srba sa Kosova.

Prethodno je kosovska policija zatvorila prelaz Merdare, nakon što je sinoć postavljena još jedna barikada. Prvi put je podignuta na teritoriji Srbije, kod sela Merdare, kao podrška Srbima koji blokiraju sjever Kosova. Merdare je najveći prelaz, a od ranije su zatvoreni Jarinje i Brnjak. Blokirani su zbog nedavnog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, kako bi se onemogućilo njegovo prebacivanje iz Jarinja u Prištinu. Sud je danas Pantiću odredio kućni pritvor.

Izvor: Al Jazeera