Latal: Komšić i građani trebaju biti zahvalni Ustavnom sudu BiH

Da je Ustavni sud prihvatio ovu apelaciju, otvorio bi pitanje svih ostalih prethodnih odluka visokih predstavnika od 1997. godine, kada su date bonske ovlasti, kaže urednik BIRN-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odložio je donošenje odluke o meritumu odredbi Ustava entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Regionalni urednik BIRN-a Srećko Latal kaže da će nakon ove odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini nastaviti kako je krenulo, u skladu s odlukom visokog predstavnika.

Smatra da ga građani Bosne i Hercegovine trebaju biti zahvalni zbog ove odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Mislim da i građani Bosne i Hercegovine, a prije svega gospodin [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko] Komšić, koji je podnio ovu apelaciju, trebaju biti zahvalni za ovu odluku, jer da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine eventualno prihvatio ovu apelaciju; on bi time otvorio u suštini pitanje svih ostalih prethodnih odluka visokih predstavnika od 1997. godine, kada su date bonske ovlasti visokom predstavniku. Mislim da je ta apelacija bila jedna od, u zadnje vrijeme sve češćih, poteza bošnjačkih političara, koje je teško shvatiti.”

Izvor: Al Jazeera