Spahiu: Vučić za priznanje Kosova traži novu ‘republiku srpsku’

Na osnovu onoga što je objavljeno, ne vidi se da u francusko-njemačkom prijedlogu ima priznanja od Srbije, što je ključno, kaže profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini.

Evropska unija objavila je da primila odgovore Srbije i Kosova o francusko-njemačkom prijedlogu za normalizaciju odnosa.

Gost vijesti na tu temu bio je Nexhmedin Spahiu, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini.

“Dok ne znamo sve detalje, teško je govoriti o tome o čemu se radi, ali bazirajući se na osnovu onoga što je objavljeno, ne vidi se da tu ima priznanja od Srbije, što je ključno za dogovor. Ne zna se da li će to obećanje za priznanje od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosova biti praćeno potpisima tih država u dogovoru ili ne. Ukoliko bude potpisa, znači da će to obavezujuće, a ako ne, onda možemo govoriti o priznanju tih zemalja EU-a samo na veresiju“, rekao je Spahiu.

Govoreći o zajednici srpskih opština, kazao je da je i tu mnogo nedoumica o obimu njenih kompetencija.

“Srbija nije bila zadovoljna planom [Martija] Atthisarija, za trampu o priznanju Kosova traži puno više, po mogućnosti neku ‘republiku srpsku’ koja bi potpuno uništila državu Kosovo.“

O najavljenoj mogućnosti povlačenja Srba iz institucija Kosova rekao je da to “nije u interesu Srba i [predsjednika Srbije] Aleksandra Vučića, jer bi dobio šamar sa Zapada“.

Izvor: Al Jazeera