Poruke Vučića i Kurtija nakon sastanka u Briselu

Nakon povratka iz Brisela, Vučić je rekao da će Srbija nastojati izbjeći eskalaciju; Kurti tvrdi da su bili blizu postizanja saglasnosti o tablicama.

U Briselu, ni nakon osam sati pregovora, nije postignut dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da je evropski prijedlog prihvatio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali ga je odbio premijer Kosova Albin Kurti.

Borrell je rekao da se dvije strane nisu dogovorile o rješenju, a da je evropski prijedlog trebalo da posluži za izbjegavanje rizične situacije.

Sastanak je održan dan uoči primjene odluke vlasti u Prištini o izdavanju kazni za vozila sa registarskim tablicama kosovskih gradova koje izdaje Srbija.

Visoki predstavnik Evropske Unije za vanjsku politiku Josep Borell rekao je kako se nijedna strana nije usaglasila oko ponuđenih rješenja.

Kurti tvrdi da su bili blizu postizanja saglasnosti o tablicama, ali Kosovo traži i obavezivanje na normalizaciju odnosa.

Nakon povratka iz Brisela, Vučić je rekao da će Srbija nastojati izbjeći eskalaciju. Pozvao je kosovske Srbe na suzdržanost i najavio da će noćas razgovarati s njihovim predstavnicima.

EU poziva da razgovara sa vlastima Kosova.

Izvor: Al Jazeera