Trump je ugrožen unutar Republikanske stranke

Potpora republikanskih glasača sadašnjem guverneru Floride – Ronu DeSantisu – skočila je sa 15 na 50 posto, u samo nekoliko dana od Kongresnih izbora, javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je unutarstranačku kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

Iako se suočava sa više istraga, i bez obzira na to što su kandidati koje je podržao mahom izgubili na izborima za Kongres, Trump je istrajan u namjeri da ponovo dođe u Bijelu kuću.

Al Jazeerin Ivica Puljić kaže da Trump, zbog niza istraga koje su pokrenute protiv njega sa ozbiljnim optužbama – “skoro da mora biti predsjednički kandidat.”

Donald Trump je ugrožen unutar Republikanske stranke, kaže Puljić. Potpora republikanskih glasača sadašnjem guverneru Floride – Ronu DeSantisu skočila je sa 15 na 50 posto, u samo nekoliko dana od Kongresnih izbora.

Još se neka imena spominju kao mogući republikanski protivkandidati. To su Trumpov potpredsjednik Mike Pence, bivši ministar vanjskih poslova Mike Pompeo, te Nikki Haley – bivša američka ambasadorica u UN-u.

Puljić kaže da Trumpu dodatni problem predstavlja i činjenica što mu mediji, posebno Fox News, okreću pomalo leđa.

“Amerika je doista podijeljena, smatra Puljić, i dodaje da je “trumpizam nanio velike štete ovoj zemlji.” Taj pokret je nastavio ugrožavati američko jedinstvo i američku demokratiju nakon što je Trump napustio Bijelu kuću, i može se očekivati dodatne podijele društva do izbora 2024. godine, kaže Puljić.

Izvor: Al Jazeera