Dužina videa 04 minutes 31 seconds

Preliminarni rezultati: Etnonacionalne stranke ostaju najjače na državnoj i federalnoj razini

SDA, prema trenutnom stanju, gubi poziciju najjače stranke u državnom parlamentu. Na njihovo mjesto dolazi SNSD Milorada Dodika.

Centralna izborna komisija obradila je 86 posto biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu BiH, glasača iz Republike Srpske.

SNSD Milorada Dodika osvojio je više od 220 hiljada, odnosno 42% glasova. Slijedi ga Srpska demokratska stranka, koja ima gotovo 19% osvojenih glasova. PDP je osvojio 53 hiljade glasova, odnosno 11%. Stranke koje su takođe prešle izborni prag su: Za pravdu i red, Demokratski savez, Ujedinjena Srpska, SDA, SNP i DNS.

Centralna izborna komisija obradila je i 80 posto biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu BiH, glasača iz Federacije BiH.

Najviše glasova osvojila je Stranka demokratske akcije, više od 185 hiljada. Slijede je stranke okupljene u HNS-u, sa gotovo 120 hiljada glasova. SDP BiH osvojio je oko 100 hiljada. Demokratska frona Željka Komšića osvojila je 73 hiljade. Stranka Narod i pravda, prema dosadašnjim podacima, osvojila je više od 60 hiljada glasova. Izborni prag od tri posto prešli su i NES te Naša stranka.

U Sarajevu je Arduana Pribinja.

 

Izvor: Al Jazeera