Lazarević: Ukoliko se Kurti ogluši na pritisak SAD-a sigurno će biti posljedica

“Ukoliko SAD bude na liniji da se rok produži u narednih 10 mjeseci, oni će učiniti sve da se ta odluka promijeni”, kaže Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev.

Vlada Kosova tri dana uoči isteka roka donijela je odluku o postepenoj primjeni zamjene registracijskih oznaka s imenima kosovskih gradova koje je izdala Srbija. Od 1. do 21. novembra vlasnici vozila koji ne izvrše zamjenu na kosovske tablice dobit će opomenu, zatim slijedi dvomjesečno razdoblje kažnjavanja, a potom se uvode probne tablice. Nakon toga, od 21. aprila tablice izdane u Srbije više neće važiti. Premijer Kurti poručio je kako ovo nije odgoda odluke o tablicama, već da je onima koji se žele integrirati dato dovoljno vremena.

“Ukoliko SAD bude na liniji da se rok produži u narednih 10 mjeseci, oni će učiniti sve da se ta odluka promijeni. Ukoliko se Kutri ogluši o tu sigurna sam da će postojati posljedice. Sada je pitanje samo do kog diplomatskog stepena će SAD ići, odnosno koji će lider prije podleći ovom pritisku, Vučić ili Kurti”, kaže Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev.

Izvor: Al Jazeera