Palokaj: Uz iskrenu želju, BiH već u decembru može dobiti status kandidata

Novinar Augustin Palokaj smatra da bi BiH već u decembru mogla dobiti status kandidata ako bi pokazala iskrenu želju, krenula u ispunjavanje osam uslova i ako bi ih donekle uspjela ispuniti.

Evropska komisija preporučila je status kandidata za BiH, uz osam uslova.

Kako je u Evropskom parlamentu naveo komesar za proširenje Olivér Varhelyi, prioritet su izmjene postojećeg i usvajanje novog zakona o VSTS, zakona o sudovima, te sprečavanju sukoba interesa. Evropska komisija od BiH očekuje i odlučniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, efikasnije upravljanje migracijama, zaštitu slobode govora i medija, zabranu torture, te usaglašavanje s pravnom tečevinom EU.

Konačnu odluku donijet će u decembru Vijeće Evropske unije.

U izvještaju Evropske komisije Srbiji se zamjera neusklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU kada je riječ o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Navodi se da postoji napredak u vezi sa borbom protiv korupcije, ali Evropska komisija očekuje veće napore kada je riječ o slobodi izražavanja i primjeni medijske strategije, te konstruktivniji angažman u dijalogu Beograda i Prištine.

Novinar i dugogodišnji dopisnik Jutarnjeg lista i Koha Ditore iz Brisela Augustin Palokaj smatra da Evropska unija zna vrlo dobro kakvo je stanje regiji, i da “zna i više nego što piše u izvještajima o napretku”. Kaže da je Evropska unija shvatila političku i geostratešku važnost procesa proširenja prema Zapadnom Balkanu.

“Ono što pokazuje ovaj paket proširenja, da ga tako nazovemo, je osvještenje unutar Evropske unije da je proces proširenja i važan geostrateški cilj, a ne samo neki tehnički proces gdje se mjeri ispunjavanje kriterija. […] Odluka u zadnji čas Evropske komisije da uvjetno preporuči davanja statusa kandidata BiH pokazuje kako je Komisija shvatila političku i geostratešku važnost procesa proširenja prema Zapadnom Balkanu – i tu je sad novost u pristupu Evropske unije, i vjerujem da će utjecati na države članice da one budu malo svjesnije kada budu odlučivale, a ne samo kočiti. Evo recimo, Bosna i Hercegovina već pet godina čeka preporuku, dosad je imala uvjete za preporuku, sada ima preporuku s uvjetima, ali to je važan politički signal.”

Palokaj smatra da bi Bosna i Hercegovina već u decembru uspjela dobiti status kandidata ako bi pokazala iskrenu želju, krenula u ispunjavanje osam uslova i ako bi ih donekle uspjela ispuniti.

“Rok je prekratak, ali uz stvarnu političku volju sve je moguće.”

Izvor: Al Jazeera