Dužina videa 08 minutes 58 seconds

Eichhorst: Ozbiljan angažman; Palmer: Urađeno dosta dobrog posla

Drugog dana službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se vode u Neumu javnosti su se obratili Angelina Eichhorst i Matthew Palmer.

Drugog dana službenih pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koji se vode u Neumu javnosti su se obratili šefica pri službi za vanjske poslove Evropske unije (EEAS) Angelina Eichhorst i posebni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za nadgledanje procesa izborne reforme u Bosni i Hercegovini, Matthew Palmer.

“Svi politički subjekti koji su ovdje prisutni su pokazali izuzetnu konstruktivnost, a vjerujem da i sami tome možete biti svjedoci. Možemo također svi biti svjedoci jednog ozbiljng angažmana po brojnim pitanjima koje smo vidjeli od političkih subjekata”, rekla je Eichhorst, optimistično izražavajući nadu da će se nastaviti sa radom u pravcu iznalaženju rješenja.

Palmer je istakao kako su tokom današnjeg dana “uradili dosta dobrog posla”. “Korak po korak idemo prema napretku. Što se tiče šire diskusije o izbornoj reformi i na tom polju se odvijaju razgovori, vode se u otvorenom i iskrenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevaju vrijeme. Mislim da je svima jasno da nije jednostavan proces iznaći rješenje kojim bi se udovoljilo presudama Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Palmer. Dodao je kako je diskusija o izbornom modelu, kao i o funkcionalnosti institucija na nivou BiH nešto što zahtijeva naporan i temeljit rad kako bi se iznašlo odgovarjauće rješenje.

Izvor: Al Jazeera