Dužina videa 03 minutes 21 seconds

Posebna sjednica Skupštine RS-a o ekonomsko-političkoj situacija u BiH

Predsjednik parlamenta ovog bh. entiteta Nedeljko Čubrilović kaže da je sjednicu sazvao kako bi otvorio mogućnost dijaloga na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Samo jedna tačka je na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska zakazane za 1. februar.

Poslanici će razmatrati ekonomsko-političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na sjednicu su pozvani i predsjednici Stranke demokratske zajednice (SDA) Bakir Izetbegović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Izetbegović je u odgovoru poručio da neće doći, dok je Čović, kako tvrde iz Banje Luke, usmeno potvrdio prisustvo.

Ovoj posebnoj sjednici prethodilo je nekoliko zasjedanja, na kojima su, između ostalog, usvojeni zaključci o bojkotu institucija Bosne i Hercegovine, prenosu nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS u oblasti vojske, pravosuđa i indirektnih poreza, kao i entitetski Zakon o lijekovima, što je državu Bosnu i Hercegovinu dovelo u najtežu političko-bezbjednosnu krizu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik parlamenta RS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da je sjednicu sazvao kako bi otvorio mogućnost dijaloga na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Iz Banje Luke izvještava Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera