Dužina videa 05 minutes 04 seconds

Crna Gora: DF najavljuje proteste ako dođe do formiranja manjinske vlade

Vlada je usvojila informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom u najkraćem roku.

Vlada Crne Gore je usvojila na sjednici u srijedu informaciju i iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u najkraćem roku.

Premijer Zdravko Krivokapić kaže kako je dokument prošao nekoliko faza usaglašavanja.

Crna Gora ima slične ugovore s islamskom, katoličkom i jevrejskom zajednicom, dok je ugovor s SPC-om bio predmet sporenja s prošlom, ali i aktualnom Vladom.

Patrijarh Porfirije poručio je ranije da je crnogorska vlada unijela veliki broj izmjena u odnosu na tekst koje su dvije strane usaglasile i dogovorile u Beogradu krajem maja.

Krivokapić je negirao da je potpisivanje bilo unaprijed dogovoreno.

Javnost nije upoznata sa sadržajem dokumenta.

Krivokapić je za srijedu poslije podne sazvao novu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, nakon što u utorak nije bilo kvoruma.

Odsutni su bili potpredsjednik Vlade, ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, šef skupštinskog Odbora za sigurnost i njegov zamjenik.

Iz Vlade je u utorak navečer saopćeno da je nedolaskom većine članova onemogućeno usvajanje izvještaja o rezultatima postupanja sektora sigurnosti tokom ustoličenja mitropolita SPC-a Joanikija lani na Cetinju, što je preduslov da se sa dokumenta skine oznaka tajnosti.

Nastavak je to sukoba na političkoj sceni, nakon što je vladajuća URA Dritana Abazovića inicirala smjenu aktuelne i formiranje manjinske vlade.

Kakve su šanse za stabilizaciju Vlade u Crnoj Gori pitali smo Milicu Marinović, koja izvještava iz Podgorice.

Izvor: Al Jazeera