Dodik nakon razgovora s Power: Amerikanci imaju skrivenu agendu

Nakon sastanka s administratoricom Američke agencije za međunarodni razvoj, član bh. Predsjedništva iz reda srpskog nafroda je rekao kako Amerikanci ne uvažavaju dejtonska rješenja.

Drugog dana posjete Sarajevu, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power sastala se u petak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Power je po dolasku u Bosnu i Hercegovinu poručila kako joj je važno prenijeti poruku američkog predsjednika Joea Bidena da Sjedinjene Američke Države stoje uz bh. građane, kao što su uz njih bile i tokom rata.

Nakon sastanka Samanthe Power s članovima bh. Predsjedništva, medijima se obratio Milorad Dodik rekavši da je administratorici USAID-a rekao kako Amerikanci imaju skrivenu agendu.

“Ona je mene pitala kako ja mislim da Amerika jednostrano pristupa u tom pogledu. Moje objašnjenje je bilo da njihovi službenici ovdje imaju skivenu agendu, kojom pokušavaju da decentralizuju Bosnu i Hercegovinu do te mjere da se ne uvažavaju dejtonska rješenja, koja idu za tim da se poštuju stavovi strana i da samo strane mogu biti te koje mijenjaju situaciju.”

Izvještava Branislav Zekić.

Izvor: Al Jazeera