Janjić o Vučićevoj poruci Dodiku: Proslava 9. januara je bila kap koja je prelila čašu

“Kap vode koja je prelila čašu i u Briselu i u Washingtonu bila je proslava 9. januara, i sve ono što se dešavalo oko toga,” kaže predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska i člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine i tamo nastave političku borbu za svoje interese.

Vučić smatra da su američke sankcije Dodiku užasan presedan i da mogu imati katastrofalne posljedice za odnose u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Na sastanku s Vučićem u Beogradu, Dodik je istakao da se protiv entiteta Republika Srpska vodi kampanja kako u Sarajevu, tako i u zapadnim centrima moći.

“Iako je zakasnio, dobro je došao. Bolje ikad nego nikad”, komentar je osnivača i predsjednika Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića na ovaj potez predsjednika Srbije.

Smatra da je kap koja je prelila čašu proslava 9. januara.

“Kap vode koja je prelila čašu i u Briselu i u Washingtonu bila proslava 9. januara, i sve ono što se dešavalo oko toga.”

Janjić kaže da je došlo i do mobilizacije građana koji su za Bosnu i Hercegovinu te da je njihov nastup u Evropi i samoj Bosni i Hercegovini bio vrlo ubjedljiv.

Ipak, kaže da ovo ne znači promjenu Vučićeve politike.

“To je samo početak, to još uvijek ne mora da znači promjenu politike Vučićeve prema Dodiku i RS-u i uopšteno prema cijelom kontekst.”

 

Izvor: Al Jazeera