Sastanak NATO-a i Rusije, Stoltenberg kaže da rasprava nije bila laka

Generalni sekretar NATO-a rekao je da je spreman da razgovara o konkretnim prijedlozima, ali da Savez istovremeno mora da bude spreman da Rusija ponovo odabere konfrontaciju.

Sastanak članica NATO-a i delegacije Ruske Federacije u Briselu nije donio nove pomake o pitanju sigurnosti na ukrajinsko-ruskoj granici.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je da rasprava nije bila laka te da su razlike Rusije i Alijanse i dalje vrlo velike i teško premostive. Rusija je, kaže, tražila da se Savez ne širi na istok i Ukrajinu te da povuku trupe u zemljama članicama uz rusku granicu.

NATO je, s druge strane, od Rusije tražio da naoružanje i vojsku povuku sa područja unutar i uz granice Ukrajine.

Vijeće NATO-a i Rusije sastao se prvi put nakon 18 mjeseci prekida komunikacije i u jeku krize vezane za sigurnost u Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da je spreman da razgovara o konkretnim prijedlozima, ali da Savez istovremeno mora da bude spreman da Rusija ponovo odabere konfrontaciju. Ponovio je da bi bilo kakvo korištenje sile protiv Ukrajine bilo teška i ozbiljna strateška greška sa ozbiljnim posljedicama i Moskva bi morala da plati visoku cijenu.

U Briselu je Marina Barukčić.

Izvor: Al Jazeera