Dužina videa 01 minutes 30 seconds

Detalji sporazuma Srbije i Kosova o registarskim tablicama

Prema ovom sporazumu, specijalne snage Kosova, koje su trenutno na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, istovremeno će se povući, zajedno sa barikadama u subotu ujutru.

Evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak poručio je na Twitteru da su Kosovo i Srbija postigli dogovor u Briselu o rješavanju krize na sjeveru Kosova.

Prema ovom sporazumu, specijalne snage Kosova, koje su trenutno na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, istovremeno će se povući, zajedno sa barikadama u subotu ujutru. Njih će zamijeniti snage KFOR-a, koje ću tu ostati najviše dvije sedmice kako bi održale red, sigurnost i slobodu kretanja. Od 4. oktobra počinju da se primjenjuju naljepnice kao privremena mjera dok se ne nađe trajno rešenje za tablice. Biće osnovana radna grupa, koju će činiti predstavnici Evropske unije, Srbije i Kosova, a koja će biti zadužena za traženje konačnog rješenja problema sa tablicama, u skladu sa praksama Evropske unije. Prvi sastanak te grupe biće održan 21. oktobra, a nakon šest mjeseci će predstaviti konačno rješenje.

Detalje sporazuma Kosova i Srbije s graničnog prelaza Merdare donosi Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera