Gradonačelnik Banja Luke dobio prijetnje smrću

Ministri u Vladi bh. entiteta Republika Srpska raspravljaju o daljim koracima nakon informacije da pacijenti u RS-u navodno dobijaju kisik čiji kvalitet nije ispitan.

Ministri u Vladi bh. entiteta Republika Srpska raspravljaju o daljim koracima nakon informacije da pacijenti u RS-u navodno dobijaju kisik čiji kvalitet nije ispitan.

Entitetski premijer Radovan Višković kazao je, najavljujući ovu tematsku sjednicu, da će razmatrati angažiranje nezavisne kuće, koja će uraditi analize kisika u svim zdravstvenim ustanovama.

Višković je najavio i krivične prijave zbog širenja panike kada se dokaže, kako je rekao, da sve bolnice u RS-u koriste medicinski kisik.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je krivične prijave 24. septembra protiv nekoliko osoba, uključujući direktora Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS-a, zbog sumnje da kisik nabavljaju od preduzeća koje nema potrebne dozvole za prometovanje medicinskog, već samo industrijskog kisika.

Policijski službenici Policijske uprave (PU) Banja luka su u ponedjeljak ujutro,, nakon zaprimljene prijave od Draška Stanivukovića, identificirali i lišili slobode dvije osobe inicijala D.Đ. i N.M. iz Banje Luke.

Ove se osobe sumnjiče da su počinile krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti, a kod osobe D.Đ. pronađen je i oduzet pištolj.

O događaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a u toku je kriminalistička obrada osumnjičenih osoba.

Stanivuković je podnio prijavu u PU Banja Luka protiv nepoznate osobe ili više njih, “da su mu u ‘Viber’ grupi uputili više prijetnji po život i tijelo, što je kod njega izazvalo osjećaj ugroženosti”, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a.

Više informacija iz Banje Luke donosi novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera