Vidmarović: Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma

‘Sada taliban više djeluje kao prava radnička snaga, a ne kao ekstremistička i teroristička organizacija,’ kaže geopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

Geopolitički analitičar i saradnik Univerziteta u Puli Branimir Vidmarović kaže da brzo napredovanje talibana u Afganistanu predstavlja veliko iznenađenje.

Smatra da talibani imaju razumijevanje lokalnog stanovništva.

“To govori o tome koliko zapravo talibani, ako nemaju podršku u Afganistanu, onda u svakom slučaju imaju šutljivo, ili aktivno ili pasivno razumijevanje lokalnog stanovništva, pa i onih snaga na terenu koje se predaju – gradovi padaju sa minimalno borbe.”

Činjenicu da je mali broj poginulih dijelom pripisuje toem da su talibani evoluirali.

“Talibani su evoluirali, izgubili su dio ekstremizma tokom svih ovih godina. Vjerske vođe talibana su proglasili pomilovanja i amnestiju onim snagama koje se povuku i ne pružaju otpor – sada taliban više djeluje kao prava radnička snaga, a ne kao ekstremistička i teroristička organizacija. Pokušava postati prvenstveno politička opcija u zemlji, a tek onda vojna.”

 

Smatra i da se ide prema “legitimizaciji talibana kao pokreta na međunarodnoj razini”, te kaže kako vjeruje da je budućnost pozitivna: “Mislim da je budućnost pozitivna – da će talibani izaći iz vojne paradigme i ući u političku.”

Izvor: Al Jazeera