Analiza presude: Postojao je UZP s namjerom uklanjanja nesrpskog stanovništva

Pretresno vijeće je uvjereno da je barem od augusta 1991. postojao udruženi zločinački poduhvat, čija je namjera bila da se nesrpsko stanovništvo prisilno i trajno ukloni sa brojnih područja.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove osudio je, prvostepenski, na po 12 godina zatvora Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, optuženih za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Proglašeni su krivima za pomaganje u ubistvima, deportaciji i progonu Bošnjaka i Hrvata u Bosanskom Šamcu.

Vijeće nije uvjereno, izvan svake razumne sumnje, da su Simatović i Stanišić imali kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, ali su dijelili namjeru udruženog zločinačkog pothvata (UZP).

Obrazac UZP-a bio je jednak u Hrvatskoj i Bosni i HercegoviH, a odvijao se kroz ubistva i progone nesrpskog stanovništva.

U kaznu će im biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru tokom prvog procesa u kojemu su oslobođeni.

“Kad govorimo o UZP-u, treba čitati između zareza da bi se ispravno interpretiralo koju je odluku donijelo sudsko vijeće”, kaže Al Jazeerin reporter Branislav Zekić nakon pregleda sažetka presude.

Sudsko vijeće u jednoj od tačaka sažetka presude kaže da je pretresno vijeće uvjereno da je barem od augusta 1991. godine postojao udruženi zločinački poduhvat, čija je namjera bila da se nesrpsko stanovništvo prisilno i trajno ukloni sa brojnih područja.

Izvor: Al Jazeera