Krajinović o tornadu u Češkoj: Možemo očekivati još ovakvih pojava

Meteorolog Bakir Krajinović smatra da se u budućnosti može očekivati još ovakvih i razornijih pojava, jer je atmosfera postala nestabilbnija uslijed klimatskih promjena.

Tornado u Evropi nije strana pojava i to je meteorološka pojava koja se bilježi u centralnoj Evropi, u Holandiji pa sve

Meterolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine Bakir Krajinović kaže da tornada nisu strana pojava u Evropi ali da iznenađuje intenzitet i razorna moć onog koji je pogodio jug Češke

Smatra da se u budućnosti može očekivati još ovakvih i razornijih pojava, jer je atmosfera postala nestabilbnija uslijed klimatskih promjena.

Krajinović kaže da na se na našim područjima, prvenstveno na sjeveru Srbije i istoku Hrvatske, vrlo često se dešavaju pijavice, što su pojave slične tornadu.

Najavljuje vremenske nepogode nakon ekstremno visokih temperatura u regiji: “Ono što možemo očekivati na našim prostorima, nakon ekstremnih meteoroloških nepogoda kao što su temperature u proteklom periodu jesu nepogode lokalnog karatktera, praćene jakim pljuskom i jakim olujnim udarima vjetra, a moguća je pojava i grada.”

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Tornado je opustošio nekoliko sela oko Hodonjina i Breclava, na granici sa Slovačkom i Austrijom, nosio je krovove s kuća, prevrtao automobile, te rušio stabla.

Published On 25 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO