Kovačević: Putin se osjećao superiornim, Biden izbjegavao pitanja novinara

Bivši ambasador Hrvatske u Moskvi smatra da pristup konferenciji za medije pokazuje da se ruski predsjednik osjeća superiornim u odnosu na američkog kolegu.

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević kaže da je sastanak čelnika SAD-a i Rusije u Ženevi bio dobar i da je postignuto više nego što se očekivalo.

Kaže da je pokrenut razgovor o pitanjima koja su važna i za Ameriku i Rusiju, ali i globalnu sigurnost.

To su prvenstveno pitanja oko daljnje kontrole strateškog nuklearnog naoružanja, ali i pitanje cyber sigurnosti.

Konferencije za medije Vladimira Putina i Joea Bidena značajno su se razlikovale.

Putin je dao vrlo kratki uvod i nakon toga su dominirala pitanja novinara koja su djelovala spontano i koja su postavljala američki, kao i ruski novinari.

S druge strane, Biden je održao dugo obraćanje medijima i vrlo malo vremena posvetio novinarskim pitanjima, gdje su se javljali unaprijed prijavljeni i isključivo američki novinari.

Kovačević smatra da ovo pokazuje da je američka strana uložila veliki napor da kontrolira poruke sa konferencije, da bi ostalo upamćeno ono što je Biden rekao – da je postigao ono zbog čega je došao na sastanak.

Smatra da Putinov pristup pokazuje da se on osjeća superiornim i da je izrazito zadovoljan ishodima sastanka, kao i što je zadovoljan činjenicom da je sastanak održan, te nema problema s kontrolom poruka koje mogu otići sa konferencije za medije.

Kaže da je to zato što on, s jedne strane, superiorno kontrolira materiju, a s druge strane, nema šta izgubiti, ali i nema političke probleme u svojoj državi kakve Biden ima u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera