Janjić: Kurtijev prijedlog stavlja u veliko iskušenje Beograd i Brisel

Janjić smatra da je koncept politike reciprociteta kojeg se drži Kurti vrlo opasan.

Uprkos nastojanjima Europske unije pod čijim pokroviteljstvom se održava dijalog, čelnici Srbije i Kosova – Aleksandar Vučić i Albin Kurti – nisu se usaglasili ni o jednom otvorenom pitanju.

Kurti traži međusobno priznanje, a umjesto Zajednice srpskih općina, predlaže uspostavu Vijeća za Srbe na Kosovu – po uzoru na Vijeće za nacionalne manjine, kakvo postoji u Srbiji.

Vučiću je ta inicijativa neprihvatljiva, kao i ostali prijedlozi kosovske strane.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je Kurti “izašao sa jednom platformom koja objektivno stavlja u veliko iskušenje i Beograd i Brisel”.

Smatra da je koncept politike reciprociteta kojeg se drži Kurti vrlo opasan: “Evropska unija prije godinu dana olako je ispustila koncept reciprociteta, kojeg se drži Kurti i on je to sada direktno vezao za položaj manjina – da će biti reciprociteta – a pri tome to uslovio prvo priznanjem od strane Srbije, pa će onda oni priznati postojanje manjina. To je moja interpretacija kratkog stava, ali to je vrlo opasan stav – i  Prvi i Drugi svjetski rat u Evropi je počeo zbog politika reciprociteta. Time će se posebno morati pozabaviti Evopska komisija.”

 

Izvor: Al Jazeera