Vidmarović: NATO se pretvara u sigurnosnu podružnicu američkih interesa

“Reforme koje stoje u strategiji 2030. i tekst zajedničke izjave dokazuju da se radi o forsiranju američkih vanjskopolitičkih tegoba i isključivo njenih problema i zabrinutosti,” kaže Vidmarović.

Geopolitički anaitičar i saradnik Univerziteta u Puli Branimir Vidmarović, komentarišući najavljene reforme NATO-a i poruke generalnog sekretara, kaže da se NATO pretvara u u sigurnosnu podružnicu američkih interesa: “Reforme koje stoje u strategiji 2030. i tekst zajedničke izjave dokazuju da se radi o forsiranju američkih vanjskopolitičkih tegoba i isključivo njenih problema i zabrinutosti.”

Pogotovo zabrinjavajućim smatra dio strategije koji se odnosi na Kinu: “To je zabrinjavajuće jer podrazumijeva ne samo rast troškova za suprotstavljanje Kini u istočnom i južnom kineskom moru, nego zato što to i fundamentalno mijenja princip NATO-a koji je odražen u njegovom Ustavu – NATO nije pacifička ili istočnoazijska organizacija. Svi su se htjeli pridružiti u euforiji u vezi Bidena, na njegovu agendu, međutim, zabrinjava da niko nije obratio pažnju na to da se transformira i širi geografsko područje djelovanja NATO-a, bez da se onda napravi radikalna revizija sporazuma 1949. godine.”

Vidmarović osvrnuo se i na poteze hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića spram dijela deklaracije NATO-a u kojem se tretira BiH: “Znate ja se malo crvenim kada gledam takve izjave zato što je BiH uvijek u svakom komunikeu i nema samita u kojem nema BiH. 2015. je bio spomenut Dejton, gdje se govorilo da su zemlje privržene Dejtonu i podrazumijeva se da tu sve ide ono što ide uz Dejton. Nije deklaracija NATO-a izlet u povijest i nije geneneologija svih političkih problema i dobro su kolege rekle našem predsjedniku da je to smjernica i dokument koji okvirno govori i ne treba ulaziti u detalje. BiH jeste uvijek u fokusu NATO-a i niko je neće zaboraviti. Ovo su, po meni, na žalost samo neki politički poeni koji nisu izgledali baš najbolje na međunarodnoj sceni.”

Izvor: Al Jazeera