Jakšić: Razotkrivena nasilna strana izraelskog kolonijalnog projekta prema Palestincima

Jakšić kaže da su Hamasove rakete načele mit o neprobojnosti izraelskog gvozdenog štita, ali i da će masovnim ubijanjem palestinskih civila ugled Izraela u svijetu biti ozbiljno narušen.

Vanjskopolitički komentator Boško Jakšić kaže da “izraelska vlada nema jasan, a još manje ostvarljiv plan šta da uradi u pojasu Gaze”.

Kaže i da je Netanyahu odbijanjem Hamasovog primirja i nastavkom granatiranja učinio jednu rizičnu kalkulaciju: “Netanyahu je svjestan da će i ova runda neprijateljstava biti završena primirjem, ali najavljuje nove borbe, pretvarajući taj konflikt u borbu za lični prestiž, u trenucima kada pokušava da minira stvaranje nove izraelske vlade za koji je mandat dobila opozicija. Netanyahu je odbio Hamasovu ponudu za primirje i najavio da će se napadi na Gazu nastaviti sve dok se ne uništi duga lista izraelskih ciljeva, što je čini mi se, jedna rizična kalkulacija.”

Jakšić kaže da su Hamasove rakete načele mit o neprobojnosti izraelskog gvozdenog štita, ali i da će Izrael ponovo ostati sve izolovaniji u svijetu, i da će nakon završetka operacija u Gazi, njegov ugled u svijetu biti ozbiljno narušen masovnim ubijanjem palestinskih civila.

Smatra da se Biden u ovom trenutku ponaša u skladu sa politikom koju je prema Izraelu vodio Donald Trump i da neće doći do blokade prodaje oružja Izraelu, koju traži dio kongresmena.

Zaključuje da je “čitava ova serija događaja koja je pokrenuta u jerusalemskom naselju Sheikh Jarrah ponovo razotkrila nasilnu stranu izraelskog kolonijalnog projekta prema Palestincima.”

Izvor: Al Jazeera