Biden prvi put izrazio potporu prekidu vatre u Izraelu

Mogu li sve glasniji pozivi progresivnih članova Demokratske stranke dovesti do promjene američke politike prema palestinsko-izraelskom problemu?

Američki predsjednik Joe Biden prvi put je pozvao na uspostavljanje primirja.

Biden je telefonom razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a u saopštenju nakon razgovora navedeno je da je američki predsjednik podržao primirje i da je s tim ciljem razgovarao s regionalnim partnerima.

Amerika je do sada tri puta u prethodnih devet dana blokirala izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na uspostavu primirja.

Američki državni sekretar poručio je da je i on u razgovorima s američkim partnerima naglasio nužnost okončanja nasilja.

Pojedini zastupnici u američkom Kongresu izrazili su zabrinutost američkom prodajom oružja Izraelu u visini od 735 miliona dolara.

Kongres je o navedenoj transakciji obaviješten 5. maja, svega nekoliko dana prije posljednje eskalacije nasilja. Amnesty International osudio je američku prodaju oružja Izraelu, poručujući da to potkopava američku posvećenost zaštiti ljudskih prava u svijetu.

“Opskrbljujući oružjem koje može biti upotrijebljeno u činjenju ratnih zločina, američka vlada rizikuje poticanje na nove napade na civile i nova ubijanja ili ranjavanja američkim oružjem.” – stoji u saopštenju Amnesty Internationala.

A o tome, mogu li sve glasniji pozivi progresivnih članova Demokratske stranke dovesti do promjene američke politike prema palestinsko-izraelskom problemu, izvještava Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera