‘Non-paper’ o podjeli BiH: Reakcije članova Predsjedništva

Sva tri člana bh. Predsjedništva reagirala su na tekst slovenskog portala ‘Necenzurisano’, koji je objavio ‘non-paper’ koji je navodno Vlada Slovenije uputila u Brisel, a koji predviđa podjelu BiH.

Sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine reagirala su na tekst slovenskog portala Necenzurirano, koji je objavio “non-paper” koji je navodno Vlada Slovenije uputila u Brisel, a koji predviđa podjelu Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić, koji je ranije potvrdio da je aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor pitao da li je moguć miran razlaz u Bosni i Hercegovini, poručio je da su ideje koje su predstavljene u tom dokumentu nuđene i prije rata, pa se na njih nije pristalo.

Šefik Džaferović kaže da ne zna odakle dokument dolazi, ali da njegovo prisustvo u medijima predstavlja dovoljan znak za uzbunu.

Dodaje da se ovo može tumačiti kao vid pritiska i lobiranja u pogledu izmjene Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.

Milorad Dodik u Beogradu je poručio da pitanje mirnog razlaza ili rata ne zavisi od domaćih aktera, već isključivo od SAD-a.

Dodaje da će Srbija sve više morati biti involvirana u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera