Mušić: Obaveza hrvatskih službi je da podijeli informacije sa BiH

Otkazan je za danas najavljena posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića BiH zbog, kako je navedeno, sigurnosnih razloga. Gost vijesti je stručnjak za sigurnosna pitanja Safet Mušić.

Otkazan je za danas najavljena posjeta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini na obilježavanje godišnjice humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Iz ureda predsjednika je saopćeno da se odluka o otkazivanju posjete zasniva na sigurnosnoj procjeni nadležnih hrvatskih institucija, ali bez navođenja razloga.

U Direkciji za policijsku koordinaciju tijela u BiH saznajemo da sigurnosnih rizika nije bilo te da su zajedno s hrvatskim kolegama obišli sve lokacije koje je Milanović trebao posjetiti.

Stručnjak za sigurnosna pitanja iz Bosne i Hercegovine Safet Mušić kaže da je obaveza obavještajnih agencija da u slučajevima posjedovanja informacija o sigurnosnim rizicima te informacije razmijene s agencijama zemlje domaćina te da je to jednostavna i ustaljena praksa i protokol diljem svijeta.

Izvor: Al Jazeera