Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Maria Ressa i Dmitrij Muratov uspjeli su se izboriti protiv političkih pritisaka kojima su bili izloženi tokom svog istraživačkog rada, kako bi razotkrili korupciju i zloupotrebe vlasti.

U Oslu je Nobelova nagrada za mir dodijeljena filipinskoj novinarki Mariji Ressi i ruskom novinaru Dmitriju Muratovu na svečanoj ceremoniji u gradskoj vijećnici.

Poručili su – nagrada je važna za sve novinare koji su uspjeli odbraniti prve crte te profesije, ali i sve ljude koji tragaju za istinom.

Nagrađeni su za hrabrost u borbi za slobodu izražavanja u svojim zemljama, izjavila je predsjednica Komisije za dodjelu Nobelove nagrade.

Muratov i Ressa uspjeli su se izboriti protiv političkih pritisaka kojima su bili izloženi tokom svog istraživačkog rada, kako bi razotkrili korupciju i zloupotrebe vlasti u Rusiji i na Filipinima.

Ruski novinar citirao je riječi Andreja Saharova da su mir, napredak i ljudska prava neraskidivo povezani te da su njegove riječi naročito važne u trenucima kada se svijet udaljava od demokratskih vrijednosti.

Izvor: Al Jazeera