Džaferović iz Brisela: Milorad Dodik će biti zaustavljen

“Ne poziva na rat onaj koij kaže da će štititi institucije Bosne i Hercegovine, nego na rat poziva onaj koji kaže da će napasti Oružane snage BiH”, poručuje član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u dvodnevnoj je posjeti Briselu.

U razgovoru za Al Jazeeru rekao da je u Brisel došao s ciljem kako bi se “jedna opasna kriza na još snažniji način tretirala u Evropskom parlamentu”.

Kaže da postoji velika zabrinutost u Evropskoj uniji zbog dešavanja u Bosni i Hercegovini i da će u narednom periodu biti iskazano mnogo više aktivnosti kada je u pitanju Evropska unija i njen odnos prema krizi u BiH, te da očekuje da u narednom periodu dobije “jasne i nedvosmislene stavove iz Brisela, i poruke za one koji blokiraju procese unutar BiH”.

Poručio je i da se mora poslati jasna poruka susjedima BiH – Srbiji i Hrvatskoj da se ne miješaju u unutrašnje stvari države.

Džaferović poručuje da će Milorad Dodik biti zaustavljen, i da inače vodi Bosnu i Hercegovinu i regiju u sukobe.

Dodika će zaustaviti međunarodna zajednica, zaustaviće ga institucije Bosne i Hercegovine. On jednostavno mora biti zaustavljen, inače vodi Bosnu i Hercegovinu u sukobe, vodi u sukobe kompletan Zapadni Balkan, ugrožava mir i stabilnost, i u BiH, i na Zapadnom Balkanu i u Evropi. Lažna je priča da on to radi, kako on kaže – mirnim putem, da ne poziva na rat. A ne poziva na rat onaj koij kaže da će štititi institucije Bosne i Hercegovine, nego na rat poziva onaj koji kaže da će napasti Oružane snage BiH, da će otjerati Oružane snage sa teritorije Republike Srpske, zabraniti pravosuđu da radi na pravosuđu Republike Srpske.”

 

Izvor: Al Jazeera