Pandora Papers daje detalje o izbjegavanju poreza više od 300 čelnika vlada i ministara

U nedjelju navečer su objavljeni Pandora Papers, kolekcija gotovo 12 miliona dokumenata koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkog novinarstva.

U nedjelju navečer su objavljeni Pandora Papers, kolekcija gotovo 12 miliona dokumenata koje je objavio Međunarodni konzorcij istraživačkog novinarstva. Dokumenti, koji će biti objavljivani u narednim danima, pokazuju mnogobrojne off-shore dogovore koji uključuju razne svjetske aktere i čelnike, među kojima su jordanski kralj, bliski saradnici pakistanskog premijera, bivši britanski premijer Tony Blair, ali i pojedinci sa zapadnog Balkana. Zasad su objavljeni tekstovi u kojima se govori o ministru finansija Srbije Siniši Malom, te načinu na koji je stekao 24 stana u Bugarskoj. Dalje, objavljen je tekst o tome da su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin prikrivali vlasništvo nad svojom stvarnom imovinom preko složene mreže povezanih kompanija iz više država i off-shore područja. Spominje se i kum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nekadašnji direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović, te navodi da je skriven iza off-shore firme kupio aviokompaniju Stanka Subotića, i to za samo 100.000 eura.

U objavljenim dokumentima večeras se najviše piše o jordanskom kralju Abdullahu, azerbejdžanskom predsjedniku Ilyamu Alijevu, češkom premijeru Andreju Babišu i bivšem britanskom premijeru Tonyju Blairu. Više detalja donosi novinar Al Jazeere Mike Hanna.

Izvor: Al Jazeera