Filandra: Snage koje vrše destrukciju zemlje prizivaju trodijelnu etničku podjelu BiH

“Stajalište zvanične politike EU uvijek je bila etnička podjela BiH, ali srećom nikada nije uspjela da realizuje svoje namjere,” kaže Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra kaže da ne očekuje ozbiljniju reakciju međunarodne zajednice po aktuelnoj krizi u BiH.

Filandra kaže da ne vidi rješenje trenutne krize u BiH bez moralne redefinicije međunarodnih aktera.

“U krizi domaćih državnih institucija ne vidim načina adekvatnog odgovora na takvo stanje bez jedne moralne redefenicije međunarodnih aktera, jer vidimo, iz različitih reakcija i domaćih sudionika i ovoga što curi na različite načine, zapravo, da je misija Matthewa Palmera moralno kontaminirana i da cijela stvar sa Visokim predstavnikom i dvojcem američko-evropskim, da je situacija prilično negativna sa moralnog aspekta, sve ostalo su posljedice.”

Smatra da snage koje vrše destrukciju zemlje prizivijau scenarij iz Lisabonskog dogovora prije samog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.

“Na izvjestan način se, ove snage koje vrše destrukciju zemlje i njenu dekompoziciju, prizivaju scenario iz Lisabona – Lisabonski ugovor prije samog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu – tu trodijelnu etničku podjelu Bosne. Možemo reći sasvim opravdano da je stajalište Evropske unije, odnosno njene zvanične politike, uvijek bila etnička podjela Bosne i Hercegovine. Srećom pa je Evropska unija politički vrlo minoran spoljnopolitički subjekat i svoje namjere da etnički podijeli Bosnu i Hercegovinu nikada nije uspjela da realizuje. Tome su se oduprli i građani Bosne i Hercegovine i u odlučnom trenutku američka administracija.”

Izvor: Al Jazeera