Amerikanci jesu angažirani, ali im Balkan nije u vrhu prioriteta

Al Jazeerin Ivica Puljić iz Washingtona javlja kako ne treba vjerovati natpisima u medijima na Zapadnom Balkanu gdje se navodi kako je ‘Escobar uzdrmao Washington’.

Pododbor za Evropu američkog Kongresa održao je saslušanje o Zapadnom Balkanu.

Govorio je i specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

“Milorad Dodik je označen kao opasan čovjek, i po Dejton i po Bosnu i Hercegovinu,” javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić iz Washingtona.

Poručeno je da su sankcije spremne, ukoliko ne urodi plodom mekši pristup političarima u regiji. Escobar je poručio i da ne podržava “Dejton 2” te da Dodik nema snažnu potporu političara niti javnosti.

Amerikanci jesu angažirani ali im Balkan nije u vrhu njihovih prioriteta, javlja Puljić, te naglašava da ne treba vjerovati natpisima u medijima na Zapadnom Balkanu gdje se navodi kako je ‘Escobar uzdrmao Washington’: “Ovo je jedan pododbor u Zastupničkom domu…nikakva ovo visoka razina nije, u Washingtonu nemaju pojma šta se tu događa, samo nekolicina ljudi koja se bavi politikom Zapadnog Balkana. Nemojte misliti da se sve ovdje vrti oko Zapadnog Balkana, ne… mnogo je važnije šta se događa unutar SAD-a za Bidenovu administraciju, nego šta se događa na Zapadnom Balkanu.”

Izvor: Al Jazeera