Brojni autobusi došli u Banja Luku zbog protestnog skupa opozicije

Nekoliko hiljada građana okupilo se u subotu u Banjoj Luci na protestnom skupu koji je organizirala opozicija u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Nekoliko hiljada građana okupilo se u subotu u Banjoj Luci na protestnom skupu koji je organizirala opozicija u bh. entitetu Republici Srpskoj. Predstavnici opozicionih partija u obraćanju okupljenima poručili su da će smijeniti, kako kažu, “nenarodnu vlast” i predstavili tri zahtjeva:

Traže da javni servis RTRS u roku 15 dana omogući bijeljinskoj BN TV da emitira digitalni signal. Poručuju da će, ukoliko to ne bude urađeno, sledeći protest organizirati ispred zgrade entitetskog javnog emitera uz nove zahtjeve. Također traže da pravosuđe počne procesuirati odgovorne za afere tokom pandemije, odnosno zloupotrebe prilikom nabavki maski, respiratora i kisika za pacijente u bolnicama. Zahtijevaju i hitnu smjenu ministra zdravlja RS-a, direktora UKC RS i direktora svih bolnica, koje su nabavljale kisik bez potrebnih atesta. Opozicija je ukazala da će istrajati u borbi protiv korupcije i afera.

Više detalja iz Banja Luke donosi novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera