Spahiu o dešavanjima na Kosovu: Srbija želi povisiti cijenu priznanja

Spahiu vidi dijalog između Kosova i Srbije kao neminovnost i smatra da je on u interesu obe strane, kao i cijelog regiona.

Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Nexhmedin Spahiu kaže da posljednja dešavanja na Kosovu predstavljau previranja u toku dijaloga između Srbije i Kosova, gdje Srbija želi povisiti cijenu priznanja Kosova.

“To su previranja u toku dijaloga koji se vodi između Kosova i Srbije u Briselu, gdje Srbija želi da povisi cijenu za koju će zauzvrat priznati Kosovo, dok Kosovo želi sniziti tu cijenu – tako da se normalni događaj, odnosno policijska akcija i pretraga oko krijumčarenja želi pretvoriti u politički događaj.”

Posljednja dešavanja su svojevrsne pripreme za nemire koji bi uslijedili ako vlada Albina Kurtija donese odluku o neplaćanju struje za sjever zemlje, kaže Spahiu. Smatra da su ovi nemiri “neka priprema da se Kurti preplaši da ne donese odluku oko struje i vode.”

Spahiu vidi dijalog između Kosova i Srbije kao neminovnost i smatra da je on u interesu obe strane kao i cijelog regiona: “Niko od velikih kompanija neće da investira u region gdje ima sukoba”.

Izvor: Al Jazeera