Dogovoren okvirni plan za zbrinjavanje blizu 900 migranata i izbjeglica

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dogovorili su okvirni plan za zbrinjavanje blizu 900 migranata.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić dogovorili su okvirni plan za zbrinjavanje blizu 900 migranata i izbjeglica, koji se nalaze u ostacima nekadašnjeg kampa Lipa kod Bihaća. Kazali su kako je potrebno još dogovoriti detalje, a njihov odlazak sa Lipe okupljeni migranti i izbjeglice ispratili su uzvikujući da ne žele u šatore, da nisu kriminalci ni životinje. Tražili su ponovno i pomoć EU.

Okvirni plan podrazumijeva upravo da budu smješteni privremeno u 30 šatora, koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH, čim budu osposobljeni, kako bi umjesto šatora, koji su izgorjeli u požaru u Lipi bili postavljeni kontejneri iz Bire. Sastanku su prisustovali i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije. Ljiljana Smiljanić je kod kampa Lipa.

Izvor: Al Jazeera