Filandra: Promjena granica nije moguća, režim u RS-u opstaje izazivanjem kriza

Šaćir Filandra kaže da vodstvo RS-a stvara artificijalnu političku krizu i da je Evropa prevazišla fazu formiranja političkih zajednica na etničkom principu.

Predstavnici stranaka članica vladajuće koalicije bh. entiteta Republika Srpska sastali su se na poziv Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Sastanak je održan u vili Mrakovica na planini Kozara, a jedna od tema je bila i inicijativa da vlasti RS-a počnu razgovore sa vlastima drugog entiteta, Federacije BiH, o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je nakon sastanka da će biti formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima druga dva naroda u Bosni i Hercegovini.

“Vodstvo entiteta Republika Srpska je spremno na radikalne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, promjene koje mogu dovesti u pitanje sami entitet Republika Srpska,” kaže Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Smatra i da se ovim sastankom stvara artificijalna politička kriza. 

‘Nastavak retoričkog nacionalizma’

Kaže i da ovi razgovori nisu ništa novo i predstavljaju “samo nastavak retoričkog nacionalizma na ovim prostorima”. Smatra da režim Republike Srpske ima ofanzivnu političku narav koja je usmjerena na destabilzaciju i izazivanje političkih kriza i samo na taj način može na opstane: “Dodik stalnim izazivanjem kriza vješto manipulira političkom scenom u RS-u, skrećući pozornost sa vrlo loše ekonomske socijalne situacije.”

Kada je u pitanju “non-paper” i ideja promjena granica, Filandra kaže da promjena granica nije moguća: “Evropa je prevazišla fazu formiranja političkih zajednica na etničkom principu.”

Takođe navodi da BiH ne može destabilizirati Evropu: “BiH nije slučaj koji može destabilizirati Evropu, ali zemlje poput Španije, Italije, Njemačke, Belgije, Velike Britanije koje su daleko složenije od Bosne i Hercegovine nikad ne bi promovirale legalizaciju etničkog principa kao načina političke organizacije jer bi to dovelo u pitanje cijelu ideju Evrope.”

 

 

Izvor: Al Jazeera