Deklaracije potakle javnost da se priključi borbi za očuvanje rijeka BiH

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska nedavno je usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka.
Izvor : Al Jazeera

Povezane

Aktivisti, globalna i bh. udruženja za zaštitu životne sredine traže da BiH zaustavi gradnju mini hidroelektrana. Negoduju, jer se i tri meseca nakon što je Parlament Federacije BiH zatražio od Vlade da preduzme konkretne mjere, ništa nije dogodilo. U Parlamentu tvrde da su taj zaključak otpremili, a u Vladi da ga nisu dobili. Prilog Aide Hadžimusić.

Kompanija “Bosnia Green Energy Project” iz Sarajeva privremeno je povukla zahtjev kojim je zatražila koncesiju za izgradnju dvije male hidroelektrane u Jajcu. Saopštili su da će sačekati da se formira novo Opštinsko vijeće. Prethodno su građani i aktivisti u Jajcu pokrenuli peticiju kako bi zaustavili sve procedure za gradnju malih hidroelektrana “Elektrobosna” i “Pijavice”. Vrijednost […]

Projekti gradnje mini hidroelektrana u Bosni i Hercegovini nastavljaju izazivati proteste gradana. Na slivu rijeke Bjelave pokraj Foče planiraju se tri takve elektrane, a stanovnici tvrde da investitor nije dobio sve potrebne dozvole i da će im projekt narušiti kvalitetu života.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO