Navalni prije hapšenja poručio da ga nije strah

Navalni je, kako je ranije najavljeno, uhapšen zbog nepoštivanja obveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni iz 2015. godine. On kaže da se nije mogao prijaviti zbog liječenja u Berlinu.

Ruski opozicionar Aleksej Navalni priveden je u Moskvi nakon što je avion iz Berlina sletio u zračnu luku Šeremetjevo, potvrđeno je iz ruske zatvorske službe.

Po dolasku je novinarima poručio da se nema čega plašiti. Nakon što je prošao kontrolu, odveden je u zasebnu prostoriju, a njegova je supruga napustila zračnu luku. Avion u kojem je doputovao sletio je u zračnu luku Šeremetjevo, nakon što je preusmjeren s luke Vnukovo, gdje je prvobitno trebao sletjeti. Ondje je policija blokirala ulaz u zgradu, i privela nekoliko njegovih pristalica.

Navalni je, kako je ranije najavljeno, uhapšen zbog nepoštivanja obveze o uvjetnoj zatvorskoj kazni iz 2015. godine. On kaže da se nije mogao prijaviti zbog liječenja u Berlinu. Tamo je prebačen prije pet mjeseci nakon što mu je pozlilo u Rusiji. Njemačka tvrdi da je otrovan vojnim otrovom Novičok. Moskva je odbacila te otpužbe.

S više detalja iz Moskve javlja se Aleksandra Godfroid.

Izvor: Al Jazeera