Usvojena revidirana Strategija za rad na predmetima ratnih zločina u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Revidiranu strategiju za ratne zločine, čiji je cilj prioritetno rješavanje najsloženijih predmeta ratnih zločina. O tome će tužilaštva entiteta i Brčko Distrikta svakih 90 dana izvještavati Državno tužilaštvo, a ono nadzorno tijelo. Kako bi se obezbijedilo provođenje Strategije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće će u roku 30 dana usvojiti smjernice […]

Vijeće ministara BiH usvojilo je Revidiranu strategiju za ratne zločine, čiji je cilj prioritetno rješavanje najsloženijih predmeta ratnih zločina.

O tome će tužilaštva entiteta i Brčko Distrikta svakih 90 dana izvještavati Državno tužilaštvo, a ono nadzorno tijelo. Kako bi se obezbijedilo provođenje Strategije, Visoko sudsko i tužilačko vijeće će u roku 30 dana usvojiti smjernice za glavne tužioce o donošenju obavezujućih uputa tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina. Također, VSTV treba u roku 60 dana da usvoji izmjene odgovarajućih propisa, kako bi se osigurala disciplinska odgovornost sudija i tužilaca u slučaju neispunjavanja obaveza iz strategije. U Strategiji je naglašen i značaj regionalne saradnje. Na njenom usaglašavanju su vladajući u BiH radili mjesecima.

Više detalja donosi Arduana Pribinja.