Dojčinović: Banke igraju ključnu ulogu u pranju novca

Nekoliko svjetskih banaka u proteklih 18 godina prebacivalo je velike iznose novca uprkos upozorenjima na njegovo sumnjivo porijeklo, otkriva novinarsko istraživanje koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara.  Više od dvije hiljade povjerljivih izvještaja je procurilo iz američkog Trezora, odnosno njegovog odjeljenja koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala – FinCEN-a. Prema dokumentima koji su procurili – […]

Nekoliko svjetskih banaka u proteklih 18 godina prebacivalo je velike iznose novca uprkos upozorenjima na njegovo sumnjivo porijeklo, otkriva novinarsko istraživanje koje predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara. 

Više od dvije hiljade povjerljivih izvještaja je procurilo iz američkog Trezora, odnosno njegovog odjeljenja koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala – FinCEN-a.

Prema dokumentima koji su procurili – JPMorgan, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i New York Mellon – nastavili su da provode sumnjive transakcije kriminalaca, oligarha i korumpiranih političara, iako su ih američke vlasti već ranije kaznile zbog toga što nisu uspjele da zaustave tokove prljavog novca.

Dosijei otkrivaju da su banke od 1999. do 2017. izvršile više od dvije hiljade milijardi dolara sumnjivih novčanih transakcija širom planete. 

Kako je moguće u legalne tokove ubaciti dvije hiljade milijardi dolara pitali smo Stevana Dojčinovića iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.