Dautović: Izrael je uspio da razbije zajednički arapski front

“Emirati su od Washingtona tražili moratoriji od samo četiri godine, čak nije ni trajno otkazana mogućnost da Izrael poslije 2024. anektira ostatak Zapadne obale”.

Povezane

U Bijeloj kući će biti održana ceremonija potpisivanja sporazuma između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina. Cilj je formiranje diplomatskih i ekonomskih veza između ovih zemalja. Međutim, riječ je o sporazumu drugačijem od onih koje je Izrael potpisivao sa susjedima u prošlosti.

Prošlog mjeseca su Izrael priznali Ujedinjeni Arapski Emirati, a u utorak će u Bijeloj kući potpisati sporazum o normalizaciji odnosa. Dogovor uključuje izraelsko odustajanje od planirane aneksije okupirane Zapadne obale, što je razbjesnilo mnoge zvaničnike i stanovnike ilegalnih naselja. Ipak, ima i onih kojima bi sporazum mogao donijeti korist.

Najava: Ujedinjeni Arapski Emirati treća su arapska zemlja koja je priznala Izrael od njegova osnivanja 1948. Sporazum o normalizaciji odnosa, kojem je posredovao SAD, uslijedio je nakon višegodišnje tajne saradnje Izraela i Emirata u području sigurnosti, cyber tehnologije i odbrane.  Koja će naredna arapska zemlja priznati Izrael, šta ovo znači za Palestince i otvara li se […]

Više iz rubrike gosti
POPULARNO