U Bejrutu više od 100 mrtvih i 4.000 ranjenih

U eksploziji koja je u utorak potresla libanski glavni grad Bejrut poginulo je stotinu osoba, a više od 4.000 je ranjeno. Dužnosnici su objavili da očekuju da ta brojka nastavi rasti, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju tražiti ozlijeđene i umrle. Upućen je apel građanima da daruju krv, s obzirom na to da je više […]

U eksploziji koja je u utorak potresla libanski glavni grad Bejrut poginulo je stotinu osoba, a više od 4.000 je ranjeno.

Dužnosnici su objavili da očekuju da ta brojka nastavi rasti, dok spasilačke ekipe u ruševinama nastavljaju tražiti ozlijeđene i umrle. Upućen je apel građanima da daruju krv, s obzirom na to da je više stotina ozlijeđenih prebačeno u bolnice izvan glavnog grada. Eksplozija je uzrokovala veliku štetu javnom i privatnom vlasništvu, a zgrade u blizini u potpunosti su uništene. Vrhovno odbrambeno vijeće Libana pozvalo je vladu da uvede vanredno stanje i provede istragu.

Eksplozija se dogodila u lučkom dijelu Bejruta gdje se nalaze skladišta s eksplozivom. Vlada kaže da je 2.750 tona amonij-nitrata tu bilo skladišteno nekoliko godina.