Ruska opozicija direktno optužuje Putina za trovanje Navalnog

Njemački liječnici pronašli su naznake trovanja kod ruskog opozicijskog političara Alekseja Navalnog, zbog čega je u bolnici stavljen pod zaštitu. Kako je saopćeno iz berlinske bolnice, u njegovom organizmu utvrđena je prisutnost inhibitora kolinesteraze. Navalnom je pozlilo u četvrtak tokom leta, nakon čega je smješten u bolnicu u Sibiru. Njegovi saradnici sumnjali su da je […]

Njemački liječnici pronašli su naznake trovanja kod ruskog opozicijskog političara Alekseja Navalnog, zbog čega je u bolnici stavljen pod zaštitu.

Kako je saopćeno iz berlinske bolnice, u njegovom organizmu utvrđena je prisutnost inhibitora kolinesteraze. Navalnom je pozlilo u četvrtak tokom leta, nakon čega je smješten u bolnicu u Sibiru. Njegovi saradnici sumnjali su da je otrovan, no ruski liječnici su tvrdili da u njegovoj krvi i urinu nema prisustva otrova. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku i još je u induciranoj komi. Navalni je veliki kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski ljekari ponavljaju da nisu našli tragove trovanja. Negiraju i navode da su koordinirali sa sigurnosnim službama tokom liječenja Navalnog. 

Iz Moskve se javlja Aleksandra Stojanović-Godfroid.