Hiljadu grobnica: Nepresuđeni genocid

Svjedočanstvo o vremenu zla u Bosanskoj Krajini, golgoti preživjelih i satsfakciji koje nema.

Za više od 20 godina traganja za masovnim grobnicama i prirodnim jamama u Bosanskoj Krajini u koje su bacane žrtve i u kojima su skrivani dokazi planiranih, brutalnih i sistematskih zločina ekshumirano je više od četiri hiljade posmrtnih ostataka ubijenih.

Među njima je bilo petomjesečnih beba i stogodišnjih starica, bilo je cijelih porodica, pobijenih stanovnika kompletnih sela. Haški tribunal je 16. juna 2004. u međupresudi Miloševiću dokazao da ima elemenata da je, među ostalim, u četiri općine Bosanske Krajine u dolini rijeke Sane, Ključu, Sanskom Mostu, Prijedoru i Bosanskom Novom, počinjen genocid nad Bošnjacima i Hrvatima.

Najveći broj zločina počinili su susjedi, kolege, nekadašnji prijatelji.

Film “Hiljadu grobnica: Nepresuđeni genocid” govori o tome, o bestijalnosti ubica i ravnodušnosti sudionika, o pokušajima da se sve izjednači i relativizira.

U filmu govore žrtve preživjele strijeljanja, istražitelji, svjedoci, logoraši, majke i sestre ubijenih.

Svjedoče: banjalučki biskup Franjo Komarica, sanski imam Husein Kovačević i Jasmin Odobašić, čovjek koji je duže od dvije decenije tragao za posmrtnim ostacima nestalih i napisao knjigu “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992-1995”.

Film predstavlja svjedočanstvo o vremenu zla i govori o golgoti kroz koju preživjeli još prolaze i o satsfakciji koje nema.

Autor je Fahrudin Bečić, snimatelji Nedim Begtašević i Jorde Angelović, montažer Sanin Džafo.